Ezt a természetes édesítőszert megtaláljuk a zöldségekben és a gyümölcsökben, de az emberi szervezet önmaga is képes az előállítására. A nyírfacukor elnevezést azért kapta, mert a xilitolt először a nyírfából vonták ki, azonban ma már kukoricarostból állítják elő. A nyírfacukor íze és megjelenése tökéletesen megegyezik a hagyományos cukoréval, de szénhidráttartalma jóval kisebb és kalóriatartalma is 40%-kal alacsonyabb a cukorénál. Ezenkívül a vércukorszintet sem emeli meg, mivel glikémiás indexe igen alacsony: mindössze 7.
Annak ellenére, hogy a nyírfacukor küllemre megegyezik a hagyományos cukorral, élettani hatása éppen ellentétes a cukoréval. A nyírfacukor nem vezet elhízáshoz, nem okoz fogszuvasodást, nem savasít, nem emeli meg a vércukorszintet stb.
a nyírfacukor késlelteti a természetes éhségérzetet
a xilit segítségével csökkenthető a cukor és az édesség iránti vágy
a nyírfacukor elősegíti az emésztést és megakadályozza a székrekedést
a xilit segítségével normalizálható a vércukorszint
a xilit nem növeli a test inzulinigényét
a nyírfacukor kalória- és szénhidráttartalma is alacsony
a xilit lassítja a fogszuvasodást, a fogkőképződést és még a lepedéket is eltávolítja a fogakról
a nyírfacukor antibakteriális tulajdonságú
a xilit igazoltan gombaölő, így kiválóan alkalmazható a Candida-betegségek esetében is.
a nyírfacukor segítségével lúgosíthatunk, méregteleníthetünk
a xilit segíti a kalcium és a B-vitaminok felszívódását.